søndag, juni 12, 2005

40 mil for friidrett

Løp
Det er ikkje uvanleg i Finnmark å dra 40 mil eller lengre for å transportera ungar på idrettsstevne. Avstandane mellom idrettslaga er stor. Så skal det bli noko konkurranse, er det berre å køyra. Finnmarkingane reflekterer ikkje så mykje over det. Fyller berre bilen opp og køyrer. Mil etter mil. Avstandar lik Trondheim Oslo. Eller lengre. Berre for ei helg.

Og det var eg altså med på i helga. Køyrde 40 mil mellom Vadsø og Hammerfest. På friidrettsstevne. Saman med sønnen min, to andre foreldre, tre bilar og mange ungar.
Kom fram halv tolv på kvelden.

Overnattinga foregjekk på ein skule. For enkelte med berre eit tynt liggeunderlag på eit hardt skulegolv.
Soverom
Så var konkurransen i gang. Springing og hopping. Ivrige ungar. Nokre veldig flinke. Andre som var med på skøy. Foreldre som hjalp og støtta.
Tre ungar frå Seiland, ei lita øy i vest med hundre innbyggarar og 14 ungar, hadde sendt tre av borna på stevnet, men mangla vaksne. Foreldra frå Vadsø tok seg av dei og hjalp dei gjennom konkurransane.

Sola skein. Det glimta til med skikkeleg godvær under stevnet.
Ungane sprang og svetta, foreldra jubla. Nokre reinsdyr like ovanfor kikka dovent ned på spetakkelet, før dei fann ein hage og åt fleire av byens tulipanar.
Reinsdyr
Og så; Søndags ettermiddag var det på tide å venda heim igjen. 40 mil tilbake til Vadsø.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

hehe jo det kan godt stemme at vi ikke tenker så mye over avstander her oppe, bortsett fra søstera mi som en gang skulle forklare hvor lang tid det ville ta å kjøre fra vadsø til alta, istedenfor å fly; "jammen, det e jo så langt mellom avstandan hær oppe".^^

En liten perle det der. :)

13 juni, 2005 09:08  
Blogger Halvard Mikal Sæbø said...

He-he...
Ja, den var god.
Men ho har jo heilt rett.
Særleg i Tana-dalen er det langt mellom avstandane...

13 juni, 2005 09:16  
Anonymous Anonym said...

Det viktige med Tanadalen er vel at det er desto lengre mellom anstandene....derfor vi bor der....?

13 juni, 2005 17:08  
Blogger Halvard Mikal Sæbø said...

Ja...det er nok meir mellom himmel og jord...og Tanadalen enn me anar.

14 juni, 2005 12:43  
Blogger Toyni said...

Og her i Ryfylke (som for Stavanger og Haugesund - og ikkje minst Oslo - er utkantsnoreg så det berre gidd)er me litt stolte av at me køyrer fem mil til ein fotballkamp og fem mil tilbake. Stakkars heltemodige oss, liksom. Jaja, eg trur ei smule revurdering er på sin plass!

16 juni, 2005 08:38  
Blogger othilie said...

30 og 40 mil er vel vanlig i hele Nord-Norge når en driver med en idrett som friidrett, i allefall for banestevner. Husker selv kjøreturer på alt fra tre til seks timer for å få løpt, hoppet eller kastet. Foreldre i godlune, slossing mellom guttenen og jentene, mest for å bli lagt merke til, vi stod fnisende langs banen og så når de større guttenen deltok; noen var fortapt i årevis i samme fyr og hvert stevne var en gylden mulighet til å gjøre inntrykk. Alle unger bør ha opplevd det. Da jeg var med var friidretten en ganske så uskyldig affære og forhåpentligvis er det sånn fortsatt, nettopp fordi det er en individuell idrett og du kommer ikke langt med å drikke, røyke eller være ute hele natten for det er kun deg selv og din innsats som er viktig, så ikke en gang i de høyere årsklassenen var det tilløp til tull på samme måte som det ble i lagidrettenen når ungene nådde en viss alder. Det var en gylden tid:-)

16 juni, 2005 10:45  
Blogger Halvard Mikal Sæbø said...

-Ja det er nok forskjellar her i landet, Toyni.
5 mil blir som å stikka innom naboen til ein kopp kaffe her.
-Akkurat slik er det ennå, Othilie. Har erfaring med både fotball og friidrettsungdommen. Og det er stor forskjell. Fotballtypane er nok meir viltre, ja.
Dei som er med i friidrett, derimot, gjekk og la seg med ein gong dei fekk beskjed. Og stilt var det resten av natta.
Veldig flott.

18 juni, 2005 10:12  

Legg inn en kommentar

<< Home

Dersom du klikker på nokre annonser, gir du eit lite bidrag til nettsida.